Förändring
Publicerat den

Jag har funderat och kanske börjar det bli dags att ta steget till en förändring av denna blogg. Inläggen blir färre och färre, främst för att jag inte känner behovet av att blotta min psykiska (o)hälsa på samma sätt längre. Jag känner mig inte psykiskt sjuk längre. Frisk? Nej, det tror jag inte att någon är eller blir, någonsin. Det beror helt på hur man definierar psykisk ohälsa. Psykiska sjukdomar kan man absolut tillfriska från men att ha någon form av psykisk ohälsa i livet, det får man nästan räkna med.
 
Mitt liv består inte längre av dåligt mående, sjukdomar, sjukhus och allt vad det innebär. Därför känner jag inte samma behov av att upprätthålla en blogg där mycket kretsar kring det. Jag skriver och pratar visserligen en del om psykisk ohälsa och hälsa fortfarande då jag tycker att det är intressant och viktigt men det tar inte upp större delen av mitt liv längre. Dessutom är jag övertygad om att många som lider av psykiska problem har ett visst behov av att uttrycka sig skriftligt på t.ex. internet för att man t.ex. har svårt att prata om sina problem med nära och kära. Många skäms och vill inte belasta personer man älskar. Andra saknar personer att öppna sig för och en del har personer kring sig som är totalt eller delvis oförstående.
 
För mig blev det sjuka mitt liv, eftersom att det var det sjuka som hela tiden kretsade i mitt huvud. Då är det inte speciellt konstigt att det är det enda man skriver och pratar om. Det är inte så konstigt att man söker sig till människor med samma typ av livsstil eftersom att man identifierar sig som sjuk. Precis som att människor som spelar fotboll och har ett liv som kretsar kring det gärna umgås med personer som också spelar fotboll, förstår glädjen med spelet och delar intresset. Jag finner inga konstigheter i att söka sig till likasinnade, det är humant.
 
Nu har jag andra intressen och även om psykisk (o)hälsa är ett av mina intressen, så är det inte det största. För mig innehåller livet så mycket mer nu. Mitt liv är så mycket mer nyanserat, med fokus på andra ting, som faktiskt gynnar och stärker mig som person. Jag ser mig inte som sjuk, jag känner mig inte sjuk även om jag har saker att jobba med. Men alla människor har problemområden man behöver jobba med och utvecklas inom och där är jag inget undantag.
 
Jag vill inte längre identifiera mig som "den sjuke" och jag vill inte ses tillsammans med psykstämpeln. Jag vill inte längre diskutera medicinlistor, behandlingsmetoder, inläggningar och diagnoser med andra sjuka. Det finns inget i det som intresserar mig. Det som intresserar mig med psykisk (o)hälsa är hur man på bästa sätt ska hjälpa drabbade, hur man sprider information i samhället, hur man möter fördomar, hur man kan hantera saker och hur spridningen ska stoppas. Jag menar inte att jag tar avstånd från personer som mår dåligt, absolut inte! Men jag vill inte vara en del av den sjuka identifikationen. Jag är någon som har erfarenhet av psykiatrin och jag har varit sjuk vilket jag självfallet kan använda för att stötta, hjälpa och förstå, när jag känner för det. Det är en viss skillnad att vara en i gänget och en som har tagit sig ur gänget och vill hjälpa andra att göra det också. För psykisk ohälsa-gänget är inte gäng man egentligen vill hänga med speciellt länge, det lovar jag.
 
När jag ändrar bloggen vet jag inte. Kanske imorgon, kanske om några veckor. Då försvinner beskrivningen i presentationen som inte alls stämmer längre. Texten i headern försvinner och ersätts med något annat. Bloggen ska få ett nytt syfte. Självfallet kommer jag att skriva om mina erfarenheter ibland och självklart kommer psykisk (o)hälsa att tas upp men som jag poängterade förut så kommer det inte att bli det huvudsakliga temat med bloggen. Mycket av arkivet får finnas kvar men inlägg som jag inte anser har någon hjälpfaktor för mig eller någon annan tas bort.
 
Kram på er, alla krigare där ute.fult

Jag tycker det låter jättebra! Det är som du säger, det är inget gänga man vill vara del av... Tycker det är ett riktigt bevis på friskhet att ta ett avstånd från allt det sjuka. Att inte längre identifiera sig med det. Jag kommer inte sluta läsa din blogg för det, hoppas du skriver mer för jag saknar dina inlägg :)URL: http://fult.blogg.se


Karin

Klokt av dig!URL: http://perspektiv.webblogg.se/


Sofia

Du är en av de klokaste människorna jag vet!
sv: vad skönt. Längtar efter att sluta med alla piller. Skapligt trött, har käkat samma i tre år nu så :P Haha.URL: http://sofiavaha.blogspot.se

NAMN
 

MAIL


URL

Spara?

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo