Självdestruktiva beteenden
Publicerat den

Jag har fått många frågor angående detta men har varit väldigt kluven till om jag borde skriva om det eller inte. Jag ska försöka skriva om det på ett sätt som inte uppmuntrar andra till att självskada, för det är verkligen inte mitt syfte. Tvärtom! Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv eller redan gör det så önskar jag av hela mitt hjärta att ni söker hjälp för det. Det finns en rad olika sätt att söka hjälp. Så jag tänkte börja detta inlägg med att tipsa om olika sätt att söka hjälp för självskadande!
♥ Till BRIS kan man höra av sig om man är under 18 år. Det går att ringa, mejla och chatta helt anonymt.
♥ På UMO (ungdomsmottagning på nätet) finns massor av tips om man mår dåligt och det går även att ställa frågor anonymt. På denna länk listar dom även massor av hemsidor där man kan söka hjälp, ofta anonymt.
♥ BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) hjälper unga människor som mår dåligt av olika anledningar. BUP-enheter brukar finnas i dom flesta större städer men även mindre.
♥ Psykiatrisk akutmottagning - dit kan man vända sig alla tider på dygnet när man mår akut dåligt. Det är som en vanlig akutmottagning dit man kommer för bruten arm, smärtor osv fast för psykiska problem som ångest, självmordstankar etc.
♥ Om det är kris och du är i fara pga. ditt mående kan du alltid ringa 112 (SOS alarm).

Jag vill också säga att man inte behöver har haft en jobbig barndom, psykisk sjukdom eller varit utsatt för övergrepp av något slag för att må dåligt och skada sig själv. Känn aldrig skuld över att dina problem inte är tillräckliga! Alla är värda att må bra och alla är värda att inte skada sig själva och alla är värda hjälp! Jag har haft en lugn uppväxt och jag har aldrig blivit utsatt för övergrepp men jag har alltid fått hjälp och jag har blivit tagen på allvar. Man behöver inte ha varit med om någonting jobbigt för att må dåligt vilket jag tycker är viktigt att poängtera!
 
Jag skadade mig själv för första gången när jag var 14 år. Det började med att jag var allmänt nedstämd, osäker på mig själv och jag hade även väldiga höga prestationskrav. Jag ställde orimligt höga krav på mig själv vilket resulterade i att jag kände mig otroligt misslyckad när jag inte uppfyllde dessa krav. Detta ledde till att jag började må dåligt, jag var nedstämd och kände mig misslyckad och värdelös. Självhatet växte och jag började straffa mig själv på diverse olika sätt som jag inte tänker gå in på i detalj. Jag utvecklade med tiden anorexi pga. mitt självhat och detta gjorde att mina självdestruktiva handlingar eskalerade. För er som inte känner till det så hamnar hjärnan och resten av kroppen i svältläge under anorexi vilket gör att man inte fungerar normalt. Jag tappade allt mitt sunda förnuft och min hjärna utvecklade en rad olika tvångsbeteenden som bland annat innehöll självdestruktiva handlingar. Jag har alltid haft väldigt svårt att hantera känslor och har gärna stängt in dom i mig själv eller stängt av helt, för att slippa känna. Självskadandet blev ett väldigt dåligt alternativ att reglera mina känslor.
 
Under årens gång så har mina självdestruktiva handlingar sett olika ut och det har funnits olika anledningar. Svåra depressioner, anorexi, självhat, självbestraffning, psykisk smärta och psykos har varit några saker som utlöst självskadande. Det mesta bottnar dock i dålig självkänsla och en skev självbild. Självdestruktiviteten har även blivit något som liknar ett missbruk. Det har blivit en ond cirkel som är fruktansvärd svår att bryta och det är tyvärr inte någonting som går att göra själv.
 
Jag har varit inlagd på slutenvårdsavdelningar ett x antal gånger, jag har haft långvarig kontakt med en ätstörningsenhet, jag har bott på behandlingshem, jag har gått/går på öppenvårdspsykiatrin, jag har kontakt med en psykolog på en klinik, jag har boendestödjare som kommer hem till mig och jag har ett fint nätverk av människor runt omkring mig som ger mig otroligt mycket stöd. Hjälp finns att få, trots att man kanske inte vet varför man självskadar. Det har tagit många år för mig att lista ut varför jag har gjort som jag har gjort och mycket vet jag fortfarande inte exakt vad det beror på. Men sök hjälp! Det är mitt viktigaste tips, för det går att bli fri och det går att bli av med självdestruktiva beteenden. Även om du aldrig har självskadat, men känner att du riskerar det, sök hjälp innan problemen bryter ut! Att jag började självskada är någonting som jag kommer att ångra resten av mitt liv. Jag önskar så att jag kunde göra det ogjort, att jag aldrig hade börjat. Det förstör liv och det är inte värt det. Idag har jag kommit till en punkt där jag försöker att inte skämmas över att jag har varit sjuk. För det ska man inte göra! Man ska inte behöva skämmas över att man har varit sjuk i själen, precis som man inte ska skämmas över en bruten fot. Det tog många år för mig att kunna visa mig barbent och i kortärmat. Jag har fortfarande väldigt svårt för det och bland vissa människor och på vissa platser klarar jag det fortfarande inte. Jag har nyligen börjat simma igen, vilket är ett enormt stort steg då jag ständigt blir utsatt för blickar och prat bakom ryggen. Men jag försöker att inte bry mig, för jag har ingenting att skämmas över och det har inte du som läser detta heller!
 
Igår, i badhuset.
 Stephi

Tycker det var ett väldigt bra och genomtänkt inlägg! Du är så stark Jennifer! Kämpa vidare <3!URL:


Johanna

Måste hålla med Stephi alltså, så bra inlägg! Och du är så vacker och stark, som vågar visa ärr. Du är faktiskt lite som en förebild för mig, du vågar och det inspirerar. Man ska inte behöva skämmas. Du klarar detta finis, kram på dig. ♥URL: http://overklighet.blogspot.com


Johanna

Så fruktansvärt bra är du. <3URL:


Carro

Så viktigt och starkt av dig att skriva om<3 Man ska inte skämmas och jag är så avundsjuk på dig som har kommit till den punkt att du vågar gå o simma! Så bra! :* <3URL: http://packedinplastic.blogg.se


Johana Duggin

Intresserad av träning & motivation?
kika in lite snabbt hos mig då :DURL: http://duggin.blogg.se/


lisawho

OTROLIGT starkt inlägg! Stor eloge till dig! Tycker också det är viktigt att poängtera att det måste inte finnas någon "hemsk" anledning till att man mår dåligt. Funkar inte hjärnan så gör den inte liksom, det är ju inget man kan styra över.URL: http://lisawho.se/


Erika

Måste bara säga att det är ett jätte bra inlägg. Tror att du kan hjälpa många andra!
Starkt!URL: http://mariaerika.blo.gg


palandetistan.blogg.se

Fantastiskt intressant text och väldigt starkt av dig att börja simma igen och strunta i blickar! De vet inte orsaken till varför så det har heller ingen rätt till att döma. Kram på dig!URL: http://palandetistan.blogg.se/


emma

fruktansvärt bra skrivet!!URL: http://www.nattstad.se/fuckingfuckface

NAMN
 

MAIL


URL

Spara?

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo