Fifty shades of life - värt att fira!
Publicerat den

Idag har jag alltså fyllt 21 år! Eller, det gör jag väl egentligen fortfarande... Men det är inte vad jag primärt firar idag! Andra grattar mig och firar mig för att jag återigen blir ett år äldre, men jag firar mig själv på insidan för att jag är ett år fri från allt vad självdestruktivitet innebär.
 
För ett år sedan hade jag precis börjat kravla mig upp på ytan igen efter ett jobbigt återfall. Jag hade under november och december varit tvångsinlagd och vårdats mot min vilja pga hur mycket självskadandet hade eskalerat, vilket var oerhört jobbigt och fruktansvärt kränkande, på många sätt och vis. Men tvångsvården gav resultat, för jag gav mig fan på att jag aldrig i hela mitt liv skulle hamna inom psykiatriska slutenvårdens väggar igen. Om det är en sanning kan nog ingen veta förrän jag tar mitt sista andetag, men vad jag kan säga är att jag idag är en helt annan person än vad jag var då. Året som har gått var det bästa någonsin och det beror helt och hållet på ren och skär vilja, envishet och styrka. Jag bestämde mig där och då, på min födelsedag förra året att jag aldrig mer skulle ge efter för ångesten. För jag vägrade slösa ännu ett år på sådant som gör ont, jag vägrade bli ett år äldre med fler ärr på både insidan och utsidan. Där och då kom mitt vägskäl - leva på riktigt eller inte leva alls. Det fanns inget mellanting längre, den tiden var jag så oerhört trött på efter att ha spenderat flera år i det tillståndet.
 
Inte visste jag att jag skulle stå här ett år senare, gladare och lyckligare än någonsin. Det var som att allting släppte från mina axlar och att livet blev lättare när jag väl hade bestämt mig för att göra slut med självdestruktiviteten en gång för alla. Jag trodde då, att det skulle bli en jobbig resa och att jag skulle få slita som ett djur för att hålla mig fri. Men så blev det inte. Det visade sig att jag istället skulle få vara med om en helt fantastisk resa, lyckligare än någonsin. Jag har inte ens haft en tanke på att skada mig själv sedan den dagen, vilket jag inte ens trodde var möjligt. Jag trodde att jag skulle få leva med självskadetankar resten av mitt liv. Jag trodde på riktigt att mitt liv skulle gå ut på att stå emot impulser och hitta strategier för att hålla mig på banan, men ack så fel jag hade. Livet ska inte överlevas, livet ska levas - och det har jag lärt mig nu, att det är helt och hållet genomförbart! Den utvärderingen kan jag göra efter "bara" ett år.
 
Jag har det fortfarande kämpigt med andra saker i mitt liv, jag har berg-och-dalbanor i mitt mående som beror på helt normala saker. Det är ingen kamp mot anorexi, mot självskador och mot psykatrin längre. Den kampen har jag vunnit, för ett år sedan. Nu är jag bara Jennifer, med alla känslor som finns och kompletterar mig. Fifty shades of life, liksom!